Laparoscopische sterilisatie van de hond

Het is bij A7 Noord dierenartsen mogelijk om uw huisdier via een kijkoperatie te laten opereren. Laparoscopie wordt meestal gebruikt om teven te steriliseren, maar kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld reuen met een testikel in de buik of het vastzetten van de maag om maagdraaiingen te voorkomen. Voor meer informatie over deze mooie manier van opereren en voor het maken van een afspraak kunt u het beste even bellen: 0512-30 14 44 (Drachten) of 0511-46 40 60 (Burgum)

Voordelen kijkoperatie

Het grootste voordeel is dat de hond minder pijn heeft tijdens en na de operatie. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een kleine camera is het niet nodig om met de handen in de buik te werken. Hierdoor zijn de snedes in de buik vele malen kleiner en worden de organen minder gemanipuleerd. Door gebruik te maken van een speciale tang en snij-brandapparaat hoeft er bovendien minder aan de organen worden getrokken en is er geen hechtdraad nodig in de buik. De beelden van de camera worden geprojecteerd op een scherm waardoor er een helder beeld ontstaat van de buikinhoud. Daardoor kan de hele buik worden bekeken en krijg je dus veel meer informatie over de andere organen van de patiënt. Door het grote overzicht en het gebruik van kleine en veilige apparatuur is de operatietijd van een sterilisatie aanzienlijk korter. Uw hond gaat vrolijk en nagenoeg pijnvrij weer mee naar huis!

Werkwijze laparoscopische sterilisatie

De operatie wordt sinds 1 september 2017 uitgevoerd door onze eigen dierenartsen. Om deze mooie techniek in onze eigen kliniek te kunnen uitvoeren hebben we geïnvesteerd in nieuwe narcose-apparatuur en uiteraard de benodigde spullen. Uw huisdier wordt allereerst onder narcose gebracht. Vervolgens wordt er door middel van een kleine naald CO2-gas in de buik gebracht zodat de buik wordt opgeblazen. Op deze manier ontstaat er meer ruimte zodat er een goed overzicht ontstaat om met de camera rond te kijken. Door een kleine snede wordt vervolgens de camera in de buik gebracht. Daarna wordt een tweede snede gemaakt om door te kunnen werken. De eierstok wordt opgezocht, opgepakt en verwijderd door het omringende weefsel en bloedvaten af te branden en tegelijk te sealen. De kans op nabloedingen is hierdoor zeer klein. Door de kleine snede in de buik wordt de eierstok verwijderd. Op dezelfde manier wordt de tweede eierstok verwijderd. Het CO2-gas wordt uit de buik gedrukt en de beide kleine snedes worden gehecht. Doordat er slechts twee kleine gaatjes zijn en er geen hechtmateriaal achterblijft in de buik zal uw dier veel sneller herstellen en minder pijn ervaren.

Voordelen sterilisatie hond

Door een hond op jonge leeftijd te laten steriliseren voorkom je problemen aan de baarmoeder en eierstokken. Er kunnen geen tumoren aan de eierstokken meer ontstaan omdat deze volledig verwijderd worden. Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen ontstaat er bovendien geen baarmoederontsteking meer en wordt de hond niet meer loops. Een bijkomend voordeel is dat de kans op kwaadaardige borstkanker aanzienlijk wordt verkleind wanneer de operatie wordt uitgevoerd 3 maanden na de eerste loopsheid.

Nadelen sterilisatie hond

De hond heeft na de operatie meer kans op overgewicht. Dit overgewicht is goed te voorkomen door de hond minder eten aan te bieden of hondenvoer laag in calorieën aan te bieden. Daarnaast zien we op oudere leeftijd wat meer urine-incontinentie. Gelukkig is dit kleine ongemak goed te behandelen met medicatie. Bij enkele rassen kan de vacht veranderen ten gevolge van het wegvallen van de vrouwelijke hormonen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda