Gebitsproblemen bij de kat

Katten zijn vleeseters en hebben een carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien.
Kijkt u wel eens naar het gebit van uw kat? Vaak vallen tandaandoeningen bij de kat pas op als het al in een vergevorderd stadium is. Maar net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang en hiermee kan al op jonge leeftijd gestart worden.

Problemen

Gebitsproblemen komen zeer vaak voor bij de kat. Vaak begint het met de vorming van tandplak, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Mineralen uit speeksel kunnen zich aan tandplak hechten en zo ontstaat een harde geelbruine laag: tandsteen. De meeste katten krijgen als ze ouder worden last van tandplak en tandsteen.

De vorming van tandsteen leidt vervolgens vaak tot tandvleesontsteking. U ziet dan een felrode rand tandvlees langs de tanden en kiezen die snel kan gaan bloeden.

Daarnaast zien we bij de kat een aantal afwijkingen van het gebit, zoals de Feline Odontoclastische Resorptie Leasies (FORL) en het Gingivitis Stomatitis Complex (GSC) bij de kat.

Symptomen

De meeste eigenaren merken niet dat hun kat last heeft van het gebit. Een kat blijft over het algemeen namelijk gewoon eten, ondanks een soms zeer slecht gebit.
Symptomen die wel opvallen zijn:

  • Stinken uit de bek.
  • Moeizamer of langzamer eten.
  • Speekselen of het hebben van een natte bek.
  • Bloedend tandvlees of bloed uit de bek.
  • Schudden met de kop.
  • Met de poten de bek afvegen (vooral na het eten).
  • Ingetogen gedrag

Wat u echter niet direct merkt aan uw huisdier, maar wat wel zeker problemen kan geven is het volgende. Vanuit de infectie kunnen bacteriƫn zich verspreiden via de bloedbaan van het huisdier en zich in de vitale organen nestelen, zoals het hart, de lever en de nieren. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals hartklepontsteking of nierfalen.

Behandeling

Is er echter al veel tandsteen en/of tandvleesontsteking, dan is het nodig om het gebit van uw huisdier te laten schoonmaken bij uw dierenarts. Onder narcose wordt het gebit van de kat helemaal schoongemaakt en wordt er gecontroleerd of het nodig is om kiezen en/of tanden te trekken. Wilt u meer weten over onze tandheelkunde? Klik dan hier.

Preventie

Het voorkomen van gebitsproblemen bij de kat is lastiger dan bij de hond. Tandsteen en tandplak kunnen worden voorkomen door het poetsen van de tanden, maar tanden poetsen is bij de meeste katten niet mogelijk of lastig. Een aantal aandoeningen aan het gebit van uw kat, zoals het ontstaan van FORL en FCGS, zijn helaas ook niet altijd te voorkomen. Een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit van uw kat.

Denkt u dat uw kat gebitsproblemen heeft of wilt u meer informatie over gebitsverzorging en verzorgingsproducten, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda