Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).
Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking.
Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw hond een voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.
Oorzaak
Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.
Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken.
Symptomen
Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking. De klachten komen het meest voor op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem.
Bij 15% van de dieren met huidklachten kunnen daarnaast maag-darmklachten optreden, zoals braken, winderigheid of diarree.
De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de honden beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Heeft een hond eenmaal voedselallergie ontwikkeld, dan houdt hij dat levenslang; hij groeit er niet overheen.
Diagnose
Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw hond voedselallergie heeft. Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij de hond namelijk niet betrouwbaar!
Er zijn in principe drie dieetmogelijkheden:
- Een zelfbereid dieet. Hierbij moet wel sterk gelet worden of het dieet wel alle benodigde voedingsstoffen bevat, hiervoor kunnen wij speciaal advies geven
- hydrolysaatvoer wat zo samengesteld is dat de eiwitten het lichaam niet meer irriteren (bijv. Royal Canin Anallergenic)
- Dieetvoeder op basis van een unieke eiwitbron (bijv. Hill’s d/d food sensitivities met eend)
Welk voer moet een hond met voedselallergie eten?
Als het zeker is dat uw hond voedselallergie heeft, zal hij voortaan altijd een passend onderhoudsvoer krijgen.
Het is niet van tevoren te stellen welk voer het beste voor uw hond zal werken. Samen met ons zoekt u naar een voer waar uw hond geen overlast van krijgt. Heeft u eenmaal een goed voer voor uw hond gevonden, verander dan niets meer aan zijn dieet en geef hem alleen extraatjes die ook hypoallergeen zijn. Als u het zo aanpakt, kan uw hond verder klachtenvrij door het leven gaan!
Vermoed u een voedselallergie? Wij helpen u