Chocolade vergiftiging

In tegenstelling tot mensen zijn honden en katten gevoelig voor chocolade. De toxische component in chocola is theobromine. Dit is giftig voor honden en katten. Honden hebben de neiging om van alles (waaronder dus chocola) op te eten, katten zul je niet snel veel chocola zien eten. Als u uw huisdier heeft betrapt op het eten van chocolade, neem dan gelijk contact op met uw dierenarts.

Waarom is chocolade giftig?

In chocolade zit theobromine, een stof waar honden en katten niet tegen kunnen. In witte chocolade zit zo goed als geen theobromine. In melk chocolade een beetje en in pure chocolade het meest. Als een dier teveel theobromine heeft binnen gekregen kan hij ziek worden.

De afbraak van theobromine bij hond en kat is heel traag en is pas na circa 6 dagen compleet. Dit zorgt ervoor dat ook honden die vaak kleine beetjes chocolade eten in de problemen kunnen komen. Er vindt dan “stapeling” plaats van theobromine.

Hoe snel kan een hond of kat vergiftigd raken?

De toxische dosis is de hoeveelheid waarbij het dier in levensgevaar komt. Deze dosis is sterk verschillend voor verschillende chocoladesoorten. Daarnaast speelt het gewicht van een dier natuurlijk ook een grote rol. Of een hond verschijnselen gaat vertonen van het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten. Lichtere hondjes krijgen eerder een toxische hoeveelheid theobromine binnen dan zwaardere honden. Dus met name de kleine rassen moet u goed in de gaten houden. Daarnaast geldt dat hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine je kunt verwachten dus hoe giftiger het is.

Symptomen

De eerste symptomen kunnen vanaf 4 uur na inname merkbaar worden. Uw huisdier kan last krijgen van hyperactiviteit, maagdarmklachten, krampen en toevallen. De symptomen op een rijtje:

– hyperactiviteit en onrust
– misselijkheid/braken
– diarree
– veel drinken
– hoge ademfrequentie
– hoge hartslagfrequentie
– stuiptrekkingen

Een enkele keer kan door een hartritmestoornis plotseling de dood intreden.

Therapie

Er bestaat geen specifiek antidoot (=antigif). Als de chocolade nog maar net opgegeten is, is het zinvol om uw huisdier bij de dierenarts te laten braken. Is het hier echter te laat voor, dan zal de therapie ondersteunend zijn. Dit kan door het aanleggen van een infuus en het geven kalmerende medicijnen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda