Spoelwormen bij de hond of kat

Spoelwormen (Toxacara) en haakwormen (Ancylostoma, Uncinaria) komen in heel Europa voor.

Spoelwormen zijn ronde roze wormen en zien eruit als elastiekjes van 4 tot 12 cm lang. Ziet u een kleiner wormpje (1 cm) in de ontlasting. dan is dit vaak een lintworm. De eieren van de spoelworm komen door kleine prooidieren zoals muisjes of door wroeten van het dier in de grond via de bek naar binnen. In de darmen groeien ze uit tot volwassen wormen en deze wormen gaan ook weer eieren uitscheiden. Deze eieren komen met de ontlasting mee naar buiten en zullen ook in de vacht van het dier en de omgeving terecht komen.

Alle honden en katten worden geboren met spoelwormen. Dit gebeurt al in de baarmoeder (hond) en daarna via de moedermelk (pups en kitten). Bij grote aantallen spoelwormen kan de pup of het kitten ziek worden:

  • Diarree
  • Slecht eten
  • Slecht groeien
  • Verminderde weerstand
  • Darmafsluiting (ileus)
  • Invaginatie (de darm schuift dan in een ander stuk darm).
    In het ergste geval kan een dier aan de gevolgen hiervan overlijden.

Om dit te voorkomen moet een pup of kitten regelmatig worden ontwormd (zie onder).

Spoelwormlarven maken altijd eerst een trektocht door het lichaam. Deze jonge wormen kunnen in het lichaam een ”winterslaap” gaan houden of via de longen weer naar buiten kruipen om opgehoest en doorgeslikt te worden. Pas als de wormen na een trektocht door het lichaam in de darmen komen, worden ze volwassen en gaan ze eieren leggen. Tussen besmetting met spoelwormlarven en het moment dat de wormen volwassen zijn en eitjes leggen zit ongeveer een maand.

Spoelwormen bij de mens

Spoelwormlarven maken bij de hond en kat een tocht door het lichaam. Via de darmen, buik en longen komen ze terug in de darmen om daarna pas volwassen te worden. Als een mens een honden- of katten-spoelwormei doorslikt, kan de wormlarve het lichaam wel binnendringen, maar hij komt niet terug in de darmen en wordt nooit volwassen. Wanneer kleine kinderen deze wormeieren binnen krijgen, ontwikkelen de eieren zich in de darmen tot larven. Deze larven doorboren de darmwand en gaan een trektocht door het lichaam maken, waarbij ze in diverse organen kleine ontstekingen veroorzaken. De verschijnselen kunnen lijken op griep: koorts, buikpijn en kriebelhoest. Bij kinderen met aanleg voor astma kan de allergie verergerd worden door een spoelworm infectie.

Preventief ontwormen doet u dus voor uw huisdier, maar ook voor uw eigen gezondheid. Om die reden raden wij u aan om honden en katten die bij kinderen in huis wonen elke maand te ontwormen.

Haakwormen bij hond en kat

Haakwormen vinden we met name bij dieren in asiels, kennels en bij zwerfdieren, maar ook bij “gewone”huishonden en katten. Honden besmetten zich met de Belgische en Nederlandse haakworm (Uncunaria stenocephala) door het oplikken van besmette grond. Besmetting via de huid lukt minder goed. De larven kunnen door de huid dringen en daar jeuk geven, maar daarna sterven de larven af en ze bereiken nooit de darmen.

Haakworminfecties zijn vaak mild, maar kunnen ook ernstige darmontsteking veroorzaken.

De Zuid-Europese haakwormen van de hond (Ancylostoma caninum) zijn agressiever, dringen via de huid binnen (jeuk aan de poten) en veroorzaken een donkere slijmerige ontlasting en bloedarmoede.

We zien haakworm infecties bij de kat (ancylostoma tubaeforme) eigenlijk alleen bij zwerfdieren. In de meeste gevallen leidt dit tot chronische problemen, maar soms verslechtert een kat in korte tijd en komt het dier aan de infectie te overlijden.

Pup en kitten ontwormen

Elke pup wordt geboren met spoelwormen. Ook in de moedermelk zitten spoelwormlarven. Dit kan leiden tot ernstige ziekte nog voordat ontlastingsonderzoek mogelijk is. Daarom wordt aangeraden pups routinematig te ontwormen vanaf een leeftijd van 2 weken en kittens vanaf een leeftijd van 3 weken. Deze ontworming moet u elke twee weken herhalen tot ze 2 maanden oud zijn. Vervolgens is het advies om ze maandelijks te ontwormen totdat ze een half jaar oud zijn. Daarna is advies vier keer per jaar te ontwormen.

Ontwormen van de zogende teef en poes

Teven en poezen die melk geven, moeten we gelijktijdig met hun jongen ontwormen om problemen met spoelwormen te voorkomen.

Spoelwormen volwassen hond of kat

Veel volwassen dieren met spoelwormen hebben geen ziekteverschijnselen. Alleen door regelmatig  ontlastingsonderzoek uit te voeren, is vast te stellen of een dier besmet is.

Ontwormingsadvies volwassen dieren: minimaal 4x per jaar.

Preventie van spoelwormen

  • Laat uw hond uit op een plek met weinig hondenpoep
  • Ruim de ontlasting van uw hond op, en vraag andere mensen (de gemeente) dit zelfde te doen.
  • Ruim de ontlasting van uw kat elke dag op.
  • Gooi de ontlasting bij het restafval.
  • Ontworm uw hond regelmatig.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda