Castratie van de reu

Wat is castratie?

Castratie is het wegnemen van de zaadballen van de hond.

Waarom laat u uw hond castreren?

Er zijn verschillende redenen om uw hond te laten castreren:

  • Agressief gedrag: de meeste honden worden na castratie een stuk rustiger, het door hormonen ontstane “mannetjesgedrag” is weg, waardoor ze gemoedelijker kunnen worden.
  • Weglopen: omdat de belangstelling voor loopse teefjes nagenoeg weg is, gaat de hond minder op stap. Echter, sommige honden vinden het gewoon leuk om buiten rond te lopen en op onderzoek uit te gaan en die zullen dat ook na de castratie blijven doen.
  • Voorhuidontsteking: dit komt nogal eens voor bij reuen. Bij sommige reuen merkt u er bijna niets van en andere honden verliezen steeds flinke druppels pus en zitten er dan ook de hele dag aan te likken. Dit probleem verbetert bij de meeste honden door castratie.

Houd er rekening mee dat castratie alleen effect heeft op gedrag wat het gevolg is van hormonen uit de zaadballen. Ongewenst gedrag met een andere oorzaak (bijvoorbeeld angst) zal niet veranderen en vraagt om andere oplossingen.

Wat zijn de gevolgen van de castratie?

  • Gewichtstoename: dit gebeurt regelmatig. Met wat dieetmaatregelen direct na de castratie is het gewicht goed in de hand te houden, zoals minder voeren of het aanbieden van hondenvoer met minder calorieën.
  • Gedrag: de meeste gecastreerde reuen hebben geen aandacht meer voor loopse teefjes. Ook ander vervelend gedrag, zoals tegen mensen op rijden, is meestal helemaal weg. Een gecastreerde reu blijft wel altijd als een reu plassen: met het pootje omhoog.
  • Houdt u er rekening mee dat het gedrag pas na een week of 6 gaat veranderen, totdat de hoeveelheid geslachtshormonen gaan verminderen. Tot deze tijd zijn de reuen in principe ook nog vruchtbaar.

Hoe gaat de castratie in zijn werk?

Voorbereiding

De hond moet nuchter worden gebracht; dit houdt in dat de hond vanaf s’ avonds 20.00 uur geen eten meer mag krijgen. Drinkwater kan blijven staan. Voordat de hond naar de dierenartsenpraktijk wordt gebracht dient hij nog even goed uitgelaten te worden, om het ongemak van een volle blaas tegen te gaan.

Operatie

De hond wordt, na te zijn onderzocht, door middel van een injectie in slaap gebracht. Hiervan kan een enkele hond wat braken(vandaar nuchter). Daarna wordt hij een tijdje met rust gelaten, zodat de narcose goed kan inwerken. De hond ligt tijdens de operatie aan het zuurstof en er wordt een waaknaald in het bloedvat van de poot aangebracht zodat bij bijzonderheden direct kan worden ingegrepen.

Het operatiewondje wordt vlak voor de balzak gemaakt en hierdoor worden beide testikels naar buiten gebracht, afgebonden en verwijderd. De wond wordt gehecht en de huid wordt met onderhuidse hechtingen gesloten. Van buiten zie je zo geen hechtingen en de honden laten op deze manier de wond meer met rust. Meestal hoeft de hond geen kap om. De hond krijgt twee injecties: een pijnstiller en een antibioticum.

Nazorg

Thuis wordt de hond op een rustig plekje gelegd, zodat hij op zijn gemak uit kan slapen. Als hij volledig wakker is, mag hij wat water, niet te veel en niet te koud. Als dat goed verdragen wordt mag hij wat meer. U krijgt van ons voor 1-2 dagen licht verteerbaar voer mee: van gewone brokken gaat de hond nog wel eens braken en de druk die dan ontstaat is niet goed voor het wondgebied.

Over het algemeen hebben honden weinig last van een castratie. De hond mag de dag na de castratie gerust nog wat sloom zijn, maar de tweede dag na de castratie moet hij voldoende eetlust hebben en goed fit zijn. Zo niet, dan moet u contact met ons opnemen.

De wond is onderhuids gehecht met oplosbaar hechtmateriaal, daardoor hoeven er geen hechtingen te worden verwijderd. Bij twijfel over de gezondheid van de operatiepatiënt kunt u altijd bellen!

Vragen over de castratie van uw hond?

Twijfelt u of castratie voor uw hond een goede keuze is, of heeft u vragen over het verloop van de operatie? Neem dan contact op met onze praktijk. Drachten: 0512-30 14 44, Burgum: 0511-464060

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda