Helaas komt vergiftiging bij honden regelmatig voor. Dat honden geen chocolade mogen is vaak wel bekend, maar er zijn veel meer etenswaren, planten en stoffen die giftig zijn voor honden.
Hieronder volgt een korte lijst van stoffen waarbij u ons in ieder geval direct moet bellen voor overleg.
Wat is giftig voor honden?
Enkele voedingsmiddelen die honden onder niet mogen hebben:
- Chocolade
- Druiven en rozijnen
- Light artikelen met xylitol / E967 (bv. ontbijtkoek, kauwgom, frisdrank, snoep, jam, pindakaas)
- Grote pitten van vruchten
- Zout
Bel direct bij rillingen, kortademigheid, braken of aparte bewegingen
Enkele planten die honden zeker niet moeten eten
Honden kunnen uit verveling planten gaan eten. Denk bijvoorbeeld aan kamerplanten, snijbloemen of planten in de (moes)tuin. De complete lijst is behoorlijk lang, dus we hebben ons beperkt tot veelvoorkomende soorten. Heeft uw hond een plant gegeten en twijfelt u? Dan mag u altijd bellen.
- Kamerplanten zoals Aloë Vera, gatenplant (monstera), sansevieria (vrouwentong)
- Bloemen met bol zoals: chrysant, hyacint, krokus, narcis of tulp
- Berenklauw
- Eikels en kastanjes
- Kerstster
- Vredespalm
Enkele huishoudelijke middelen die giftig zijn voor honden
Er zijn een aantal huishoudelijke middelen die honden lekker vinden ruiken en graag een lik van nemen als ze de kans krijgen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat ze schadelijke stoffen oplikken van hun vacht of poten en zo een vergiftiging oplopen. Ook ingeademde verneveling kan schadelijk zijn.
- Tandpasta met xylitol
- Schoonmaakmiddelen
- Gif tegen ongedierte en insecten
- Kunstmest
- Antivries
- Etherische oliën
- Medicijnen
Geef geen pijnstillers bedoeld voor mensen aan dieren! Sommigen zijn zeer giftig voor honden.
Hoe herken ik vergiftiging van mijn hond?
Hoe een hond reageert op een vergiftiging verschilt per ingenomen stof. Heeft uw hond één van de volgende symptomen nadat hij onbedoeld iets heeft opgegeten? Bel dan direct de dierenarts!
- Rillingen / trillen
- Hyperactief gedrag
- Wijde pupillen
- Kortademigheid
- Overmatige speekselproductie
- Epilepsieaanvallen
- Verlamming of andere bewegingsbeperkingen
- Braken of diarree
Ziet u uw hond iets eten waarvan u niet zeker weet of het giftig is, dan kunt u zelf kijken op de site van het LICG en mag u altijd bellen.
Geef nooit zout om een hond te laten braken! Dit advies gaat nog wel rond, maar zorgt alleen maar voor meer schade. Probeer überhaupt niet om de hond te laten braken, bij sommige stoffen is het extra schadelijk wanneer ze nogmaals door de slokdarm moeten.
Verwennen mag best, maar met mate
Veel honden vinden het heerlijk om van de eigenaar een stukje kaas te krijgen, het yoghurtschaaltje uit te likken of zelfs een overgebleven pannenkoek op te eten. Dit mensenvoedsel is niet direct schadelijk voor honden, maar ook zeker niet aan te raden. Honden kunnen bijvoorbeeld de lactose uit melkproducten niet verteren, ondanks dat ze het erg lekker vinden. Daarnaast werken al deze tussendoortjes overgewicht in de hand, wat ook schadelijk is voor de gezondheid.
Ook kattenbrokken zijn niet geschikt voor honden. Ondanks dat er ook vlees in zit, hebben ze een hele andere samenstelling dan hondenbrokken. Van een hapje worden ze echt niet ziek, maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen.
Veel wat giftig is voor honden, is ook giftig voor katten, maar er zijn enkel verschillen. Daarom hebben we voor katten een andere lijst opgesteld.