Veel honden en katten eten wel eens gras, maar waarom? Dit kan zijn omdat ze last van hun maag hebben, maar soms is de reden onbekend. Het eten van gras zelf is niet schadelijk, maar honden en katten missen de enzymen om gras te verteren. Als ze ze dus niet uitbraken, komen ze er aan de andere kant grotendeels in tact weer uit. Soms kan gras moeilijk uit te poepen zijn en moet u zelfs hierbij helpen.
In zeldzame gevallen kunnen honden of katten verstoppingen krijgen door grasballen. Daarnaast kan een hond of kat parasieten (bijvoorbeeld wormeieren) binnenkrijgen door het eten van gras.
Een enkele keer overgeven is onschuldig, maar als uw kat of hond meerdere malen per week overgeeft, moet u aan de bel trekken bij de dierenarts.
Gras eten kan op verschillende manieren:
Mijn hond plukt gras maar eet het niet op
In dit geval is het gras eten waarschijnlijk speelsheid, of omdat ze graag ergens op willen kauwen. Honden hebben de natuurlijke behoefte om te kauwen. In dit geval kunt u uw hond iets anders aanbieden om op te kauwen, zoals speelgoed of een taaie kauwsnack om in deze behoefte te voorzien. Zo voorkomt u dat gras eten een gewoonte wordt die mogelijk problemen (wormbesmetting of verstopping) kan veroorzaken.
Mijn hond/kat eet gras en moet overgeven
Sommige honden en katten eten gras als ze misselijk zijn, hiermee kunnen ze braken opwekken waarmee ze de misselijkheid op kunnen lossen. Vooral katten hebben hiertoe de neiging. Als het bij een eenmalige actie blijft of slechts zeer af en toe voorkomt, zijn er geen nadelige gevolgen.
Mijn hond eet regelmatig gras, maar geeft niet over
Er zijn honden die er een gewoonte van hebben gemaakt om gras te eten, ze vinden het gewoon leuk of lekker. Echter is dit niet een heel wenselijke gewoonte omdat het mogelijk voor verstoppingen of wormbesmettingen kan zorgen.
Om dit gedrag te voorkomen kunt u uw hond een half uur voor het uitlaten wat te eten geven, en/of tijdens het uitlaten uw hond afleiden als u lang zijn of haar favoriete grasveld loopt.
Mijn hond of kat eet regelmatig gras en geeft dan over
Een enkele keer overgeven is niet erg, maar een natuurlijke manier waarop een hond of kat misselijkheid oplost. Vooral bij katten is braken een manier om zelf ongemak op te lossen, denk maar aan een haarbal.
Als uw hond of kat echter meerdere malen per week overgeeft, is dat reden om aan de bel te trekken.
Signalen van buikpijn
Gras eten is dus in veel gevallen onschuldig, maar het kan ook een teken zijn van misselijkheid en buikpijn. Als uw hond buikpijn heeft of misselijk is, gaat dit vaak gepaard met andere verschijnselen, zoals:
- Smakken
- Veelvuldig slikken
- Boeren
- Borrelende buik
- Winderigheid
- Traag of moeizaam eten
- Diarree of slappe ontlasting
Als uw hond of kat ook één van deze symptomen vertoont, is het aan te raden om een bezoekje naar de dierenarts te plannen.
Ook als uw hond of kat niet drinkt, juist heel veel drinkt, een dikke buik heeft of koorts (>39,5) heeft, moet uw dier naar de dierenarts.
Wat doet de dierenarts bij buikpijn?
Als uw hond of kat vaak overgeeft, zal de dierenarts onderzoek doen om er achter te komen waar de buikpijn door wordt veroorzaakt. Mogelijke onderzoeken zijn:
- Lichamelijk onderzoek
- Bloedonderzoek
- Ontlastingsonderzoek
- Kijkoperatie
Afhankelijk van de uitslag kunnen er medicijnen of een aangepast dieet worden voorgeschreven.