Wachtkamerthema buikpijn

In de maanden november en december geven we aandacht aan buikpijn bij honden en katten.

Wanneer heeft mijn dier buikpijn?

Buikpijn uit zich vaak op twee manieren: overgeven en/of diarree. Het kan alle honden of katten wel eens overkomen dat ze moeten overgeven of een beetje slappe ontlasting hebben. Maar als uw dier dunne ontlasting houdt, diarree heeft of meerdere keren per week overgeeft, is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is en raden wij u sterk aan om uw hond of kat door de dierenarts te laten onderzoeken.

Wat zijn de oorzaken van overgeven?

Braken is dus onschuldig, tenzij uw dier meerdere malen per week overgeeft.

Als uw kat vaak haarballen produceert, kunt u uw kat vaker kammen. Mogelijk heeft uw kat jeuk en is dat de oorzaak van overmatig wassen. Als uw kat regelmatig eten plundert of kamerplanten eet, is het raadzaam deze buiten bereik te houden en vermaak te bieden.

Veel honden en katten eten wel eens gras, dit is in de meeste gevallen onschuldig en een manier waarop ze zelf misselijkheid op kunnen lossen. Probeer wel te voorkomen dat gras eten een gewoonte wordt, omdat kan zorgen voor worminfecties of, in zeldzame gevallen, verstopping.

Wat zijn de oorzaken van diarree?

De mogelijke oorzaken van diarree zijn legio! Vaak is onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen en een behandeling te bepalen. Diarree kan veroorzaakt worden door:

  • Verkeerde voeding (bijvoorbeeld allergie)
  • Een bacterie, virus of parasiet
  • Alvleesklierproblemen
  • Darmontsteking
  • Darmverstopping (ileus)
  • Een vreemd voorwerp eten
  • Invaginatie (darm is in darm geschoven)
  • Tumoren

Wat doen wij om de oorzaak van braken te achterhalen?

Als uw hond of kat vaak overgeeft, zal de dierenarts onderzoek doen om er achter te komen waar de buikpijn door wordt veroorzaakt. Mogelijke onderzoeken zijn:

Afhankelijk van de uitslag kunnen er medicijnen of een aangepast dieet worden voorgeschreven.

Wat doen wij om de oorzaak van diarree te achterhalen?

Bij acute diarree (komt snel opzetten en duurt korter dan 2 weken), wordt een behandeling met speciale darmvoeding, diarreeremmers en/of supplementen voorgeschreven om de darmen tot rust te brengen en te laten herstellen.

Chronische diarree (langdurig matige tot slechte ontlasting) vereist verder onderzoek om tot een diagnose te komen. De volgende onderzoeken kunnen daarbij gedaan worden:

  • Ontlastingsonderzoek van 3 opeenvolgende dagen
  • Bloedonderzoek
  • Röntgenfoto’s en/of echo van de buik
  • Soms kijkonderzoek

Ook aangepaste voeding kan (een deel van) de oplossing zijn.

Acties wachtkamerthema

  • Gedurende november en december krijgt u 10 euro korting op ontlasting onderzoek.
  • In november en december kunt u Hill’s Biome voordelig proberen met € 5,- korting op de eerste zak. (alleen bij afhalen)

Voor veel honden en katten met gevoelige darmen is het voeren van Hill’s Biome een goede oplossing om terugkeer van maagproblemen te voorkomen. Dit voer is vezelrijk om stevige ontlasting te bevorderen, goed verteerbaar en voedt de darmbioom. Hill’s Biome voor honden Hill’s Biome voor katten

Wij staan voor u klaar

Bij onze dierenkliniek hebben we alle expertise in huis om uw dier te helpen met het oplossen van de buikpijn. Onze deskundige dierenartsen stellen een persoonlijk behandelplan op, afgestemd op van uw huisdier.

Heeft u zorgen over de gezondheid van uw huisdier? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen zorgen we ervoor dat uw trouwe huisdier gezond en comfortabel blijft.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel en eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda