Gynaecologie bij huisdieren, de geneeskunde rondom het vrouwelijke geslachtsapparaat. Als er problemen zijn met de voortplantingsorganen helpen we u graag. Uiteraard helpen we u ook om gebruik te maken van het gezonde vrouwelijke geslachtsapparaat voor dracht en nieuw leven. Voor een goede begeleiding rondom de dracht van uw huisdier bent u bij ons aan het goede adres. We begeleiden alleen dieren waarmee volgens de wetgeving gefokt mag worden. Bent u in het bezit van een kortsnuitig ras dan zal er eerst een speciaal kortsnuit onderzoek plaatsvinden.
Meer informatie over het verantwoord fokken van dieren leest u hier.
Dektijdstip bepalen
Bij honden kunt u bij ons een progesteron onderzoek laten uitvoeren om het juiste dektijdstip te bepalen. Daarnaast voeren we, indien gewenst, een vaginoscopisch onderzoek uit. Samen met u maken we een plan om uw hond op het juiste moment te laten dekken.
Ook voor drachtbegeleiding bij paarden en pony’s komen onze dierenartsen bij u langs. Met behulp van een rectaal onderzoek en echografie proberen we samen uw merrie drachtig te krijgen.
Kunstmatige inseminatie (KI)
Bij grote huisdieren zoals paarden, pony’s en rundvee de normaalste zaak van de wereld. Natuurlijke dekkingen zijn daar nauwelijks meer aan de orde. Bij gezelschapsdieren (huisdieren) is KI verboden.
Het sperma van uw reu laten onderzoeken kan wel. Sperma kan worden afgenomen op de kliniek waarna het wordt bekeken onder de microscoop. We kijken naar een geschat aantal, het aantal afwijkende spermacellen en de beweeglijkheid. Voor de afname is het fijn als er een loopse teef bij aanwezig is.
Vaststellen dracht
Door middel van een echografie kunnen we de dracht vaststellen bij uw dier. Daarnaast kunnen we ook waarnemen of er sprake is van een dracht van meer dan één vrucht. Dit is prettig om te weten aangezien bij sommige huisdieren dit gevolgen kan hebben voor de bevalling. Denk daarbij aan een (geplande) keizersnede.
Verlossing
Vordert de bevalling (partus) niet, dan helpen we uw dier graag met een verlossing. Bij A7 Noord dierenartsen zijn we voorstanders van een natuurlijke bevalling tenzij dit gevaren oplevert voor moeder en/of kind. Is een verlossing niet mogelijk dan gaan we over tot een keizersnede. Dit gebeurt alleen als er sprake is van een medische indicatie!
Keizersnede
Lukt een natuurlijke bevalling niet, dan zal er ingegrepen moeten worden met een keizersnede. Zowel bij grote huisdieren als bij kleine huisdieren hebben we daar veel ervaring mee. Alle diersoorten kunnen bij ons terecht als er sprake is van een medische indicatie voor een keizersnede.
Voor honden, katten en cavia’s maken we gebruik van een algehele narcose. Op deze manier kan het dier zonder stress de ingreep ondergaan. Door gebruik te maken van veilige narcose middelen proberen we uiteraard ook voor de ongeboren dieren het risico zo klein mogelijk te houden. Uw dier kan vaak direct na de operatie weer lekker mee naar huis om daar in alle rust haar jongen groot te brengen.
Nestcontrole
Voor controle van het nest en de moeder komen we, indien gewenst, langs aan huis. We bekijken de moeder en de pups na op eventueel onderliggende problemen. Ook kunnen we adviseren rondom bijvoeren en preventieve behandelingen. Kunstmelk, sondes en flesjes, we helpen u graag om de jonge, kwetsbare dieren gezond groot te laten worden.