Catfriendly voeding

Een kat andere voeding aanbieden, hoe doe ik dit?

Uw dierenarts heeft u aangeraden om uw kat een andere voeding of speciale dieetvoeding te gaan voeren. De reden hiervan kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een bepaalde aandoening onder controle te houden/het ziekteproces vertragen (bijvoorbeeld suikerziekte, slecht functionerende nieren)
  • Het gewicht van uw kat onder controle te houden of uw kat wat gewicht te laten verliezen
  • Een kat die slecht eet tot eten aanzetten
  • De recovery-periode van de kat ondersteunen na ziekte of een operatie
  • De voeding van uw kat aanpassen aan zijn leeftijd en daarbij behorende aangepaste behoeften

Hoe schakelt u over op andere voeding bij uw kat?

Sommige katten ontwikkelen een sterke voorkeur voor bepaalde voeding, maar als u een paar regels volgt kan dit het overschakelen op andere voeding gemakkelijker maken voor uw kat. Volg altijd het advies van uw dierenarts op betreffende het overschakelen op andere voeding. Hieronder een aantal tips:

  • Laat de overschakeling naar andere voeding altijd geleidelijk verlopen. Doe dit gedurende ongeveer 7 á 8 dagen, of langer wanneer dit nodig is
  • Begin met het mixen van een klein beetje nieuwe voeding met de oude voeding
  • Wanneer u ziet dat uw kat de nieuwe voeding accepteert, kunt u langzaam aan de hoeveelheid van de nieuwe voeding vermeerderen en de hoeveelheid van de oude voeding verminderen totdat alleen de nieuwe voeding gevoerd kan worden
  • Als uw kat wat tegen stribbelt met het eten van de nieuwe voeding, laat de overschakelperiode dan wat langer duren
  • Als u natvoeding (blik of zakjes) geeft, warm het dan langzaam op tot lichaamstemperatuur hierdoor komt er meer geur vrij en zal de kat het voer sneller aantrekkelijk vinden. Ook kunt u wat lauwwarm water over het voer doen, dit heeft vaak hetzelfde effect.

Het allerbelangrijkste blijft dat uw kat eet! Wanneer een kat 2 dagen of langer niks eet kan dit schadelijke gevolgen hebben, neem dan gelijk contact op met onze kliniek!

Verschillende diëten

Blaasdieet

Uw kat heeft blaasgruis, om dit gruis op te lossen en later in de toekomst te helpen voorkomen wordt uw kat een blaasdieet voorgeschreven. Er zijn verschillende merken en smaken verkrijgbaar, zowel natvoer als droogvoer. Niet alle merken zijn even goed werkzaam, wij adviseren daarom Royal Canin®. Zodra uw kat een dieet krijgt welke niet een preventieve werking heeft voor blaasgruis, dan kan dit gruis opnieuw gevormd worden. Bijna al het kattenvoer van Royal Canin® heeft een preventieve werking tegen blaasgruis.

Nierdieet

Uw kat heeft een nierprobleem. Om de nieren minder te belasten en te zorgen dat er minder schadelijke afvalstoffen worden geproduceerd adviseren wij voor uw kat een nierdieet. Hiervan zijn

er verschillende merken en smaken verkrijgbaar zowel in natvoer als in droogvoer. Het voer kan wat minder smakelijk gevonden worden door uw kat, daarom is het belangrijk om soms verschillende smaken en uitvoeringen te proberen. Het voer mengen zoals bovenstaand wordt beschreven is hierbij erg belangrijk!

Volwassen/senior dieet (levensstadia)

Wanneer uw kat overgaat naar een nieuw levensstadium kan een nieuw dieet passend zijn. Bijvoorbeeld een kitten dat volwassen wordt, kan over op een volwassen dieet. Een kat die ouder wordt (vanaf 9 jaar), kan over op een dieet geschikt voor de oudere kat. Vraag op onze praktijk naar het meest geschikte dieet voor uw kat.

Herstelvoeding

Als uw kat slecht eet, weinig eetlust heeft of moet bijkomen van een operatie waardoor de eetlust tijdelijk wat minder is dan is het van belang om extra smakelijk voer te geven. Hiervoor kunt speciaal voer van onze praktijk gebruiken, zoals A/D® van Hill’s® of recovery® van Royal Canin®. Dit voer vinden katten vaak erg smakelijk en bevat extra energie. Bovendien kan het licht opgewarmd worden en/of makkelijk verdund worden met water. Aangezien katten geur erg belangrijk vinden bij het eten mag u ook (tijdelijk) bijvoorbeeld wat tonijn uit blik aanbieden, of sterk geurende natte voeders. Wanneer uw kat dit goed gaat eten dan kunt u de eerste dagen het gebruikelijke dieet van de kat mengen met het voer dat hij goed eet. Zo kunt u uw kat langzaam wennen aan zijn gebruikelijke voer (zie boven). Meng medicatie bij voorkeur niet door het eten!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel een eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda