MDR1 genmutatie bij honden

Wat is de MDR1-mutatie en wat betekent het voor uw hond?

De MDR1-mutatie is een genetische afwijking die relatief vaak voorkomt bij bepaalde herdershondenrassen. Deze mutatie kan zorgen dat uw hond ernstig ziek wordt van bepaalde medijnen of wormenbestrijding. Het is dus belangrijk om te weten of uw hond dit gen heeft.

Wat is de MDR1-mutatie?

MDR1 staat voor “Multi-Drug Resistance Gene 1”. Dit gen speelt een rol in het afvoeren van medicijnen en andere stoffen uit het lichaam via de hersenen en andere organen. Bij honden met de MDR1-mutatie werkt dit gen niet goed, waardoor bepaalde medicijnen niet goed worden afgebroken. Deze medicijnen kunnen daardoor een toxisch effect hebben, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. Ook kunnen deze middelen bij honden die dragers van dit gen zijn, ernstige neurologische klachten veroorzaken, zoals toevallen, desoriëntatie en coma.

Welke rassen lopen risico?

De MDR1-mutatie komt vooral voor bij herdershonden en aanverwante typen, waaronder:

  • Border Collie
  • Australian Shepherd
  • Collie
  • Shetland Sheepdog
  • Witte Herder
  • Duitse Herder
  • Old English Sheepdog

Niet alle honden van deze rassen dragen de mutatie, maar het komt relatief vaak voor. Ongeveer 50% van sommige van deze populaties kan drager of aangedaan zijn.

Hoe weet ik of mijn hond de MDR1-mutatie heeft?

Er is een eenvoudige DNA-test beschikbaar waarmee u kunt vaststellen of uw hond drager is van de MDR1-mutatie. Als u een hond heeft van één van de bovenstaande rassen heeft, kan het verstandig zijn om uw hond hierop te laten testen.

Welke medicijnen zijn gevaarlijk?

Honden met de MDR1-mutatie zijn gevoelig voor een aantal veelgebruikte medicijnen, waaronder:

  • Ivermectine: vaak gebruikt tegen parasieten zoals wormen.
  • Loperamide: een middel tegen diarree (o.a. Imodium).
  • Antikankermedicatie: zoals vincristine en doxorubicine.
  • Sommige antibiotica en pijnstillers.

Goed om te weten: bij A7 Noord dierenartsen gebruiken we uit voorzorg standaard geen medicatie tijdens operaties en behandelingen waar honden met het MDR1 gen op reageren.

Voor u als eigenaar van hond met een hoog-risico ras is het vooral belangrijk om te weten of uw hond bepaalde parasietenbestrijding niet mag hebben.

Hoe herken ik een aanval?

Als een hond met de MDR1-mutatie wordt behandeld met een middel dat een verkeerde stof bevat, tasten de medicijnen het zenuwstelsel aan.

Mogelijke symptomen van een aanval zijn:

  • Neurologische verschijnselen: desoriëntatie, wankel lopen, spiertrekkingen of krampen, toevallen (epileptische aanvallen)
  • Gedragsveranderingen: lusteloosheid of coma, verminderde reactie op prikkels
  • Oogproblemen: vergrote pupillen, blindheid
  • Andere symptomen: overmatige speekselvorming, braken, ademhalingsproblemen

De symptomen treden  vaak binnen 4 tot 48 uur op, afhankelijk van de dosis en manier van toedienen. Orale middelen en injecties geven sneller symptomen dan producten die op de huid worden toegediend. Milde symptomen zoals wankelen, verminderde eetlust en sloomheid treden als eerste op. Het is belangrijk om bij het geringste vermoeden van vergiftiging direct contact op te nemen met uw dierenarts, ook als de symptomen mild lijken. Snelle behandeling kan ernstige gevolgen voorkomen.

Wat kunt u doen als uw hond de mutatie heeft?

Als blijkt dat uw hond de MDR1-mutatie heeft, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw hond per ongeluk een verkeerd middel binnenkrijgt:

  1. Informeer uw dierenarts: Zorg ervoor dat uw dierenarts weet dat uw hond deze mutatie heeft, zodat gevaarlijke medicijnen kunnen worden vermeden.
  2. Vermijd risicovolle medicijnen: Vraag altijd advies voordat u uw hond een nieuw medicijn geeft.
  3. Controleer preventieve middelen: Kies alternatieven in overleg met uw dierenarts.
  4. Noteer in het paspoort: Vermeld de uitslag van de test en andere belangrijke informatie in het paspoort van uw hond.

Preventie en bewustwording

De MDR1-mutatie kan niet genezen worden, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kunt u ernstige problemen voorkomen. Het testen van uw hond en goed overleg met uw dierenarts zijn de eerste stappen om uw hond veilig en gezond te houden.

Heeft u vragen over de MDR1-mutatie? Neem gerust contact op met onze praktijk. Wij staan klaar om u en uw hond te helpen!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel en eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda