Verstoppingskoliek herkennen en voorkomen

Een paard met een blokkade in de darm, heeft verstoppingskoliek. Meestal gaat het hier om een verstopping in de dikke darm. De darm komt op spanning te staan, wat pijn doet, waardoor het paard koliek krijgt. Deze koliek is meestal mild, tenzij de verstopping te laat opgemerkt wordt. Het is dus belangrijk dat u de symptomen herkent en snel handelt.

Verstoppingskoliek herkennen

Verstoppingskoliek kan een milde koliek zijn, omdat het wordt veroorzaakt doordat de spanning in de darm langzaam opbouwt. Naarmate de verstopping langer duurt, worden de symptomen ernstiger.

Een paard met (verstoppings)koliek is te herkennen aan:

  • Weinig tot niet mesten
  • Lusteloos ogen
  • Niet meer willen eten
  • Herhaaldelijk liggen, rollen en opstaan
  • Zweten
  • Versnelde ademhaling
  • Naar de buik schoppen of kijken
  • Schrapen met de benen

Verstoppingskoliek behandelen

Wanneer we een paard bezoeken dat mogelijk verstoppingskoliek heeft, zullen we eerst de diagnose vaststellen. Vaak gebeurt dat met rectaal onderzoek. Vervolgens wordt meestal pijnstilling gegeven waardoor het paard meer ontspant.

Daarna kunnen we verschillende methodes toepassen om de verstopping te verhelpen. Bijvoorbeeld door het toedienen van vloeistof om blokkade te verzachten. Vaak moet dit meerdere keren herhaald worden. Bij ernstige verstopping kan een infuus of zelfs een operatie noodzakelijk zijn.

Hoe ontstaat verstoppingskoliek?

De verstopping in de darmen ontstaat door een ophoping van onverteerde, droge vezels. Dit kan komen door een combinatie van te veel stro of erg droog hooi eten, onvoldoende kauwen en te weinig drinken.

Ook te weinig bewegen kan de kans op verstoppingskoliek vergroten, doordat het darmstelsel van het paard dan onvoldoende gestimuleerd wordt. Daarom is verstoppingskoliek een aandoening die we in de herfst vaker zien, omdat paarden dan weer meer op stal staan.

De kwaliteit van het ruwvoer hangt samen met de kans op koliek. Ruwvoer wat langzaam afbreekt, zoals graszaadhooi, kan een verstopping veroorzaken. Voer dit daarom alleen in combinatie met makkelijker afbreekbaar ruwvoer. Aan de andere kant kan zacht kuil, gaskoliek veroorzaken omdat het te snel fermenteert.

Een vaak voorkomende onderliggende oorzaak is een slecht gebit, waardoor het paard het voer niet goed genoeg kan fijnmalen.

Verstoppingskoliek voorkomen

Verstoppingskoliek treed op wanneer het darmstelsel van het paard niet goed kan functioneren. Goed voermanagement is belangrijk om (herhaling van) verstoppingskoliek te voorkomen.

Bij paarden met droge mest en verstoppingen adviseren wij bonpard motility. Dit voer is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische tekortkomingen van de dunne darm, zoals voor paarden met minder goede darmbewegingen. De grondstoffen zijn goed verteerbaar. De vezels stimuleren de darmbewegingen en hebben een hoog waterbindend vermogen. Uiteraard bevat het voer alle noodzakelijke voedingsstoffen (zoals eiwitten, mineralen en vitaminen) die het paard nodig heeft.

Daarnaast is het belangrijke om goed, niet te droog ruwvoer aan te bieden zodat voorkomen wordt dat het paard weer te veel stro eet. Daarnaast is onbeperkt toegang tot drinkwater noodzakelijk. Houd bovendien de mest van het paard in de gaten. Is het erg droog of mest het paard ineens minder? Dan is er mogelijk een nieuwe verstopping.

Zorg ook dat het gebit van het paard goed is, paarden die slecht kauwen lopen meer risico op een verstopping. Bij A7 Noord dierenartsen kunt u ook terecht voor paardengebitsverzorging op onze praktijk of bij uw paard op locatie.

Bestel Bonpard motility

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen
Neem contact op

Vaccinaties online inplannen

 

Uw hond, kat, konijn of fret laten vaccineren? Maak snel en eenvoudig online een afspraak!

Voor zowel onze vestiging in Drachten als Burgum kunt u een afspraak maken.

 

Online agenda