Tylomen: een goede behandeling is mogelijk
Een tyloom is een uitstulping van de tussenklauwhuid. Het is niet altijd helemaal duidelijk waarom dat tylomen ontstaan, maar het wordt in verband gebracht met een verouderde tussenklauwontsteking. Het gevolg van een tyloom is dat de koe minder gaat vreten en er een kans ontstaat dat haar conditie vermindert. Er kan een weerstandsverlies optreden, waardoor ze in een negatieve spiraal belandt.
Wanneer een tyloom niet wordt behandeld zal het probleem alleen maar erger worden met als gevolg dat het niet meer te genezen is. Laat uw koe er dus niet mee rondlopen! Wij kunnen u helpen door middel van een operatie waarbij we de ondervoet verdoven en de tyloom volledig verwijderen inclusief achterliggend vetweefsel. Daarna plaatsen we de klauw in het verband voor het herstel van de wond. Deze operatie kan gewoon bij een staande koe in een klauwbox, maar we werken ook graag samen met de klauwbekapper als u zelf geen klauwbox heeft.
Meestal is er sprake van een snel herstel. Het welzijn van het dier verbeterd en ze kan zich weer goed redden in de koppel en dus een hogere leeftijd zal bereiken. Een goede reden om de tyloom meteen te laten behandelen!
Heeft u het idee dat uw koeien ook wel eens last zouden kunnen hebben van tylomen of wilt u hier graag meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!
Bel naar de praktijk
Klauw amputatie
Naast het wegbranden van tylomen is het ook mogelijk om een klauw van een koe te amputeren. De meest voorkomende reden om hiervoor te kiezen is een balabces: het hele gebied van de bal van de klauw is dan ontstoken: de bal is zeer pijnlijk en dik. De eerste behandeling is, naast bekappen, dagelijks de klauw in een klauwzak met biotex of een jodiumoplossing zetten. Indien dit niet helpt is amputatie van de klauw meestal de enige resterende oplossing. Spuiten met antibiotica heeft weinig effect: het antibioticum bereikt de bal van de klauw amper.
Daarnaast kan er ook bij teennecrose of een acuut ongeval, waarbij de klauw er wordt afgerukt, worden gekozen voor amputatie van de klauw.
Ook bij een klauwamputatie kan de koe gewoon blijven staan. En ook nu wordt de hele ondervoet verdoofd. Vervolgens wordt de klauw grondig gewassen en wordt er een snede gemaakt in de huid om de klauw heen. De volledige klauw wordt in het gewricht geamputeerd en de huid wordt dicht gehecht. Er wordt ten slotte een verband aangelegd voor 14 dagen en de koe krijgt antibiotica en pijnstillers tegen ontsteking van de wond. Een koe kan met één klauw prima op de roosters lopen. Gemiddeld gaan koeien na een amputatie zeker nog één extra lactatie mee.
Verdoven van ondervoet
Bij sommige klauwaandoening zoals teennecrose of uitgebreide zoolzweer is het ook mogelijk om de ondervoet te verdoven zodat de klauwbekapper op een pijnvrije manier meer hoorn kan weghalen en zo de klauw sneller kan genezen.