Bij A7 Noord dierenartsen bevindt zich een laboratorium. Om u zo goed en snel mogelijk verder te helpen met mogelijke problemen bij uw koppel onderzoeken we veel zelf. Denk daarbij aan onderzoeken aan melk, bloed, mest, urine en pensvocht.
Melk
Verkeerde kwartieren of uierontsteking komt regelmatig voor bij koeien. Door in de melk te laten onderzoeken welke bacterie de ontsteking veroorzaakt, kunnen we een goed advies geven voor uw bedrijf en de desbetreffende koe. Naast vaststellen van de bacterie, bepalen we ook voor welk antibioticum deze gevoelig is. Een goed en passend advies om zowel de koe als uw bedrijf gezond te krijgen en te houden, dat is waar we naar streven!
Bloed
Door bloed af te nemen bij uw koe en dit te onderzoeken, kunnen we veel ziektes diagnosticeren. Veel van deze onderzoeken voeren we uit in ons eigen laboratorium zodat we snel verder kunnen met een behandeling. Door tijdig een diagnose te stellen, neemt de kans op succes van de behandeling toe. Denk hierbij aan Calcium, Fosfor of Magnesium bepaling, maar ook bepaling van de opname van biest, van slepende melkziekte of van de spierenzymen bij liggende dieren. Daarnaast kunnen we zelfs een totaal bloed- en ontstekingsbeeld laten uitvoeren. Bij vermoeden van een bloedvergiftiging zetten we het bloed in op een bloedkweek en kunnen eventueel de bacterie bepalen die de veroorzaker is.
Mest
Mestonderzoek kan bij kleine kalveren met diarree een onderscheid maken tussen bacteriën, virussen of parasieten. Zo weten we of inzetten van een antibiotica nodig en zinvol is. Bij oudere kalveren onderzoeken we de mest op de aanwezigheid van coccidiose of Giardia. Ook kan mest onderzoek op maagdarm en/of longwormen en leverbot uw veel informatie geven over het weide seizoen.
Door speciale platen te gebruiken kunnen we zelfs onderzoeken of uw koe of kalf ook leidt aan Salmonella, een bacteriële infectie van de darmen die zeker een goede behandeling nodig heeft en ook een gevaar kan vormen voor andere koppelgenoten en uw zelf.
Overig
Urine kan in ons laboratorium onderzocht worden op bacteriën en op de zuurtegraad. Om Magnesium onderzoek op urine te bepalen, werken we samen met de GD.
Pensvocht kan onderzocht worden zuurtegraad, aanwezigheid en beweeglijkheid van de pensprotozoa. Zo kunnen we pensverzuring op koppelniveau aantonen of juist uitsluiten.