Huidproblemen zoals een schilferende vacht, rode huid, pukkels, kale plekken en jeuk komen veel voor bij huisdieren. Huidproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Parasieten zoals vlooien, teken en mijten geven jeuk, maar ook huidinfecties ten gevolge van een bacteriële, schimmel of gistinfectie. Heeft uw huisdier last van de huid of jeuk? Lees verder of neem contact op, we helpen u graag!
Wat veroorzaakt de jeuk bij mijn huisdier?
Een simpele vraag zonder een eenvoudig antwoord
Jeuk bij huisdieren kan zich op verschillende plekken uiten. Soms geeft de plek van de jeuk een aanwijzing in welke richting gezocht kan worden. Ook de leeftijd waarop de klachten zijn begonnen, in welke periode uw dier het meest last heeft en het effect op voorgaande behandelingen helpt mee om in de juiste hoek te gaan zoeken.
Wat kan allemaal jeuk geven?
- Vlooien of een vlooienallergie, vaak heeft het dier last van jeuk en kale plekken of korsten achter op de rug
- Andere parasieten zoals schurftmijt, stofmijt, luizen, schimmels
- Gistinfectie, dit geeft vaak een vettige en stinkende huid
- Bacteriële huidinfectie, dit geeft vaak een stinkende huid soms gepaard met pus en natte plekken
- Een contactallergie, vaak jeuk op de plekken die contact maken met datgene waar het dier allergisch voor is
- Een voedingsallergie voor eiwitten (bijv. rund of varken) of heel soms een allergie voor gluten, geeft vaak jeuk tussen de tenen, in de oren en liezen bij de hond en op de kop, hals en nek bij de kat
- Atopie: een veel voorkomende allergische huidaandoening bij met name honden met jeuk op dezelfde plekken als een voedselallergie. Uw dier is dan overgevoelig voor bijv. huisstofmijt en/of pollen.
Waar worden het meest problemen gezien?
De jeuk uit zich vaak op de warme, donkere, broeierige plekken van de huid. Meestal zijn dit de oren, de kin, rondom de ogen, in de oksels, in de liezen en tussen de tenen. Er kan sprake zijn van roodheid, schilfering, korstjes of een zwartverkleuring van de huid. Hoeveel plekken meedoen en hoe ernstig de klachten zijn, zegt niets over de oorzaak en kan per dier verschillen. Er zijn dus dieren die voor hetzelfde allergisch zijn, waarbij de ene patiënt alleen last heeft van een oor en de andere patiënt zich tot bloedens toe kapot krabt.
Neem contact met ons op, we helpen u graag!
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om de oorzaak van de jeuk bij uw huisdier te achterhalen wordt een bepaald stappenplan gevolgd. Allereerst is de voorgeschiedenis van belang. De dierenarts vraagt daarom om allerlei informatie. Deze informatie kan helpen met het bepalen van de oorzaak van de jeuk. Daarna kan de huid worden onderzocht op parasieten (kammen, inspectie en afkrabsels) en/of bacteriën (onder de microscoop of op kweek). Indien deze testen negatief zijn dan kan er sprake zijn van een allergie. Ook kunnen er meerdere problemen (allergie i.c.m. parasieten of bacteriën) tegelijk spelen.
Een allergie kan een frustrerende aandoening zijn. Allereerst is het voor uw dier niet aangenaam om continu veel jeuk te hebben. Daarnaast is het soms moeilijk om uit te zoeken waar uw dier allergisch voor is. Vaak verdwijnen allergieën niet en kunnen we alleen zorgen dat uw dier zo weinig mogelijk klachten heeft. Het gebeurt regelmatig dat u toch veelvuldig langs moet komen op de praktijk voordat er een therapie wordt gevonden waar uw dier het meeste profijt van heeft.
Meestal begint het onderzoek naar allergieën met het uitsluiten van een voedingsallergie. Hiervoor moet uw dier strikt gevoerd worden met een speciaal, anti allergeen, dieet gedurende 6-8 weken.
Indien dit geen of onvoldoende effect heeft kan er bij de hond een onderzoek worden ingesteld naar allergenen uit de omgeving waar de hond mee in contact kan komen. Dit vindt op onze praktijk plaats middels een bloedonderzoek. Het allerbeste is om dit onderzoek te combineren met een huidtest bij de dermatoloog. Voor de huidtest kunnen wij u verwijzen. Bij de kat is deze test helaas niet betrouwbaar.
Hoe snel is er een diagnose?
Elke stap moet goed uitgewerkt worden, voordat er aan de volgende stap begonnen kan worden. Dit betekent dat het een behoorlijke tijd kan duren voordat er een uiteindelijke diagnose gesteld kan worden. Dit is goed om vooraf te weten. Het kan lang (enkele maanden) duren en elke stap brengt de nodige kosten met zich mee.
Waarmee kan behandeld worden?
Elke huidpatiënt is verschillend. De ene patiënt reageert erg goed op een andere voeding, een andere reageert goed op wassen met een medicinale shampoo en weer een andere patiënt reageert het beste op medicijnen tegen de jeuk. Het is mogelijk om een combinatie van bovenstaande uit te proberen. Om de jeuk te onderdrukken zijn tegenwoordig meerdere middelen op de markt. Naast de bekende prednison zijn er andere producten die de allergie onderdrukken en daarmee de jeuk wegnemen.
Immunotherapie bij de hond
Indien er uit het bloedonderzoek blijkt dat er allergenen zijn waarop uw hond reageert dan kunnen wij uw hond ‘desensibiliseren’. Dit houdt in dat we een zeer lage concentratie van de desbetreffende allergenen inspuiten. Dit gebeurt wekelijks in een toenemende dosering. Sommigen eigenaren kunnen dit ook thuis doen. Met deze methode proberen we het lichaam ongevoelig te maken voor het allergeen waardoor de jeuk minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Dit is effectief bij ongeveer 60% van de patiënten en zal levenslang gebruikt moeten worden met steeds langere tussenpozen van toediening. We streven ernaar om uit te komen op een interval van 4 weken.
Kortom: het kan veel tijd (en soms ook geld) kosten voordat uw huisdier geen jeuk meer heeft. Bovendien kan de jeuk telkens terugkomen als we de onderliggende oorzaak niet kunnen vinden of lastig kunnen behandelen. Het is goed om u hier bewust van te zijn. Waar wij bij A7 Noord Dierenartsen naar streven is om samen met u een plan te maken. Een plan waarbij u als eigenaar (en daardoor ook de dierenarts) tevreden bent over de behandeling. Een behandeling waarbij de jeuk zo goed mogelijk onder controle is. Vaak gaat het probleem namelijk niet over en zal uw dier helaas levenslang behandeld moeten worden.