Oogproblemen komen regelmatig voor bij dieren. Deze problemen kunnen aangeboren, erfelijk en verkregen zijn. We kunnen oogproblemen op verschillende manieren behandelen. Voor erfelijke oogonderzoeken kunt u elke eerste en derde donderdag van de maand terecht bij oogspecialist Roswitha van de Sandt. Ook kunt u bij haar terecht wanneer uw eigen dierenarts u doorverwijst.
Aangeboren oogproblemen
Als een oogprobleem bij de geboorte aanwezig is, spreken we over een aangeboren oogprobleem. In sommige gevallen is een dergelijk probleem erfelijk. De behandeling van dergelijke problemen kan heel wisselend zijn. Is er sprake van een infectie, dan kan deze vaak bestreden worden met zalf. Wanneer een oog niet goed is aangelegd, zoals een te kleine oogbol, is er helaas geen therapie mogelijk. Afwijkingen aan oogleden kunnen vaak met een operatie worden verholpen.
Erfelijke oogproblemen
Sommige oogproblemen zijn erfelijk. Dit houdt in dat het dier deze aandoening heeft gekregen van de vader en/of moeder. Gelukkig zijn sommige aandoeningen met een operatie te verhelpen, denk daarbij aan entropion. Entropion is een oogprobleem waarbij het ooglid naar binnen krult. Erfelijke oogproblemen kunnen voor een groot deel worden voorkomen door de ouderdieren te laten onderzoeken door een oogspecialist.
Erfelijke oogonderzoeken
Elke eerste en derde donderdag van de maand is dierenarts specialist oogheelkunde Roswitha van de Sandt werkzaam op onze vestiging in Drachten. Zij voert dan de ECVO onderzoeken uit die verplicht zijn bij de verschillende rasverenigingen. Voorafgaande aan dit onderzoek, moet u als eigenaar uitzoeken en aangeven welke onderzoeken nodig zijn.
Verkregen oogproblemen
Deze oogproblemen zijn ontstaan door de omgeving en hebben (vaak) niets te maken met een aangeboren of erfelijke aandoening. Denk daarbij aan pus in de ogen bij niesziekte of een overgevoeligheid, een beschadigd hoornvlies door een krab, kras of vreemd voorwerp. Als uw dier met het oog knijpt, er veel oog-uitvloeiing aanwezig is of er een blauwe waas op het oog ontstaat, is het belangrijk om een afspraak te maken met uw dier.